Tips voor de mind challenge

Tips voor de mind challenge

Mijn tips om zelf te beginnen met positief denken. 

Mijn zelfbedachte “mind challenge” (lees er hier meer over), waarbij ik mezelf voor de grap heb geprobeerd te brainwashen zodat ik standaard positiever zou zijn, heeft ervoor gezorgd dat ik in een korte tijd veel boeken heb doorgenomen over affirmaties, positieve gedachten, intenties, kwetsbaarheid en perfectionisme. Veel boeken geven al tips en oefeningen om uit te voeren tijdens het lezen, maar hier nog wat persoonlijke toevoegingen naar aanleiding van mijn eigen ervaring:

 

Ken jouw angsten

Het moeilijkste punt maar meteen als eerste. Je weet pas hoe jij je houding ten opzichte van jezelf kunt veranderen wanneer je weet waar de pijn zit. Probeer na te gaan wat jij jezelf hebt verteld de afgelopen jaren. Als iets tegenzit op vlak van vriendschap, liefde, werk of familie, wat zeg je dan tegen jezelf? 

Ben je in sommige situaties misschien een beetje boos of teleurgesteld in jezelf? Of blijft een situatie lang malen in je hoofd? Je date maakte bijvoobeeld een grap, maar je snapte hem niet waardoor een ongemakkelijk moment ontstond. Zie je daar de humor van in of blijf je jezelf eindeloos vol schaamte op de kop slaan?

Op de werkvloer krijg je opmerkingen over je werk. Zie je dat altijd als negatieve kritiek of ben je meteen bang dat je niet goed genoeg bent?


Schrijf het allemaal op. Dit helpt je ook om in te zien hoe streng je stiekem voor jezelf bent terwijl je dat misschien helemaal niet doorhad. Als je jezelf er bijvoorbeeld op betrapt dat je regelmatig luistert naar die negatieve stem in je hoofd en denkt: “maar dat is toch zo” of “ja maaaaar..”, dan weet je dat er werk aan de winkel is.


Let op: het kan zijn dat jouw onzekerheden of angsten zo diep zitten dat je beter met een therapeut kan praten. Mochten er traumatische situaties hebben plaatsgevonden, dan is het altijd slim om hulp te zoeken bij een professional. Zodat je begeleid je angsten kan onderzoeken. 

 

Verzamel positieve zinnen / affirmaties

Affirmaties kan je zelf schrijven, maar wanneer je net begint is het ook makkelijk om affirmaties op te zoeken en over te nemen wanneer deze bij jou passen. Zoek of schrijf zinnen die jouw angsten beantwoorden met compassie. Soms past een zin goed maar is er een woord wat je tegenstaat, wijzig dan dat woord in iets waar je wel achterstaat. Kijk echt naar zinnen die goed bij jou en jouw gevoel passen zodat die ervoor zorgen dat je de strenge gedachten in de toekomst te woord kan staan met iets liefdevols. Dit wil niet zeggen dat de situatie daarna koek en ei is, maar het gaat er in eerste instantie echt om dat je jezelf leert toespreken op een constructieve en liefdevolle manier en niet op een manier die jou alleen maar rot laat voelen. 

 

Maak gebruik van audio

Luisterboeken die gaan over positieve gedachten en mindset zijn heel fijn om naar te luisteren. Ik heb mezelf een maand lang ondergedompeld in super veel audioboeken die gratis (de eerste maand) te beluisteren waren via Bol.com KOBO plus. Degene waar ik het meeste aan had heb ik later aangeschaft. Heel handig omdat sommige boeken echt over diep trauma gaan waar ik persoonlijk niet zoveel aan zou hebben. Door in de proefperiode zoveel mogelijk te luisteren, helpt het niet alleen met je mindset, maar het scheelt ook eventuele “miskopen”.

 

Schrijf het op

Deze tip heb je vast wel vaker gehoord. Een dankbaarheidsboekje helpt enorm wanneer je iemand bent die niet altijd stilstaat bij wat je allemaal al hebt en wat er wel lukt. Men focust zich natuurlijk vooral op doelen in de toekomst. Door dagelijks op te schrijven waar je allemaal dankbaar voor bent, of dingen die goed zijn gegaan op die dag of een liefdevolle wens voor jezelf voor die dag, trek je jezelf bewust terug naar het hier en nu. Nog een tip over deze tip: koop eerst een klein schriftje zodat deze lekker snel vol is. Geeft je meteen een voldaan gevoel!

 

Let it go, and let it flow

Soms moet je gewoon even helemaal uit je hoofd komen! Let it go and let it flow. Beweeg je lijf lekker door naar buiten te gaan of eens flink te zweten in de sportschool. Denk dan even aan helemaal niks! Niks moet, alles mag. Alles wat er nu is, is er straks over een uur ook nog. Dus laat het allemaal maar lekker even los. Je kunt in plaats van sporten natuurlijk ook samen met een vriendin of koekjes gaan bakken, maar met beweging kom je even in je lichaam en neemt deze het even over van je hoofd. 


Vind je het leuk om je erin te verdiepen, maar weet je niet wat voor boeken je kunnen helpen? Zie hier het lijstje met de boeken die mij persoonlijk enorm hebben geholpen tijdens mijn mind reset challenge. Deze heb ik uiteindelijk na de afsluiting van de proefperiode ook aangeschaft (sommige zelfs digitaal en als paperback). Want ook hier geldt weer, gun jezelf een positieve mindset en maak tijd vrij om hieraan te werken. 


  • Manifesteren kan je leren van Willemijn Welten
  • De moed van Imperfectie van Brené Brown (al haar boeken zijn een aanrader)
  • Machtige gedachten van Louise Hay (een boek vol affirmaties, handig voor als je net begint met het schrijven van affirmaties. Kun je een beetje afwisselen).


Terug naar blog