Ben jij je eigen veilige haven?

Ben jij je eigen veilige haven?

Zorgen voor jezelf. Jezelf de beste zorg gunnen zowel fysiek als mentaal. Zelfzorg gaat erom dat je klaar staat voor jezelf. Jij bent je eigen veilige haven. Een supportgroep in de vorm van familie en vrienden is belangrijk maar je zou altijd bij jezelf moeten kunnen aankloppen wetende dat je wordt verwelkomt met open armen en een liefdevolle innerlijke stem. 


De kritische stem

De stem naar jezelf toe zou altijd liefdevol en begripvol tegen je moeten praten. Natuurlijk maak je fouten, flaters en kwets je soms mensen. Er zullen genoeg mensen zijn die je daarop aanspreken, je bekritiseren of je omlaag halen. Daarom is het belangrijk dat jij jezelf niet omlaag haalt. Toch is het dat je deze kritische stem niet snel door hebt, want deze ben je gewend. “Het was toch ook een domme fout, het is toch ook zo dat ik nu al twee keer niet gekozen ben voor een baan” denk je bijvoorbeeld. Dit lijkt niet negatief te zijn, maar gewoon een feit. De gouden regel is, dat je moet nagaan of je liefste maatje ook zo tegen je zou praten. Is dat niet het geval, bedenk dan wat deze wél zou zeggen. 


Wat je wilt doen en waar je tijd aan besteed

Het lijkt een open deur, maar stiekem zijn we vaak niet gericht op zelfzorg en onze samenleving is dat al helemaal niet. Het is daarom niet gek dat wanneer je eens stilstaat bij wat je echt wilt, dit helemaal niet (meer) aansluit op wat je dagelijks doet. Misschien dacht je wel dat je een enorme carrièretijger was maar merk je na 10 jaar non stop werken dat je daar eigenlijk niet meer de energie uithaalt als wanneer je net begon. Of dat je altijd riep dat je niet commercieel was maar onbewust steeds meer geïnteresseerd bent geraakt in de commerciële kant van je werk.


Heb je, zoals ik, al heel lang vooral rationeel gedacht? En weet je niet goed wat je voelt? Dan helpt het om routinematig bewust stil te staan bij je gevoel. Gewoon een dagelijkse, 3x per week 10 minuten een scan naar binnen toe. Als je lang niet in contact bent geweest met je gevoel, gun jezelf dan ook de tijd om deze relatie met jezelf weer op te bouwen. Je kunt pas weten wat je wilt wanneer je bij tijd tot tijd stilstaat bij je gevoel. 


De liefdevolle stem

En dat stilstaan, daar is een veilige haven voor nodig. Je moet je eerlijk kunnen uitspreken naar jezelf toe. Zonder het kritische stemmetje te horen dat jou op “gevaren” wijst. Je kan best een keer een uitnodiging afslaan als je moe bent zonder bang te zijn dat je vriend of vriendin zich afgewezen zal voelen. Wil je echt een grote ommezwaai maken in je leven? Ook dan is de kritische stem niet jouw adviseur. Deze zal de drempels hoger doen lijken terwijl je liefdevolle stem in oplossingen zal denken. Want die stem gunt jou het beste. En het fijne is: die stem, dat ben jij :)

Terug naar blog