Starten met sporten

Starten met sporten

Ik ben begonnen met sporten op verzoek van mijn lichaam. Dit klinkt gek, but stay with me. De afgelopen jaren heb ik mij lichamelijk minimaal ingespannen. Ik heb een zittend beroep en mijn fiets is al jaren kapot, dus ik rij overal heen met de auto. Elke dag een rondje lopen in de pauze? Dat laat ik vaak aan mij voorbij gaan. Op mijn dieptepunt zette ik soms niet meer dan 500 stappen op een dag. 

 

De balans tussen lichaam en geest

Geestelijk ben ik juist wel uitgeput. Door stress op het werk, onderzoek voor Remari, het leren van een nieuwe taal en uren achter elkaar mind numbing tv kijken. Je raadt het al: de balans tussen mijn lichaam en geest is totaal weg. En dat is ook de reden dat ik steeds vaker merk dat ik behoefte heb aan beweging. Ik geloof zelf dat het een manier is van mijn lichaam om mij te laten weten dat het genoeg is geweest en dat ik mezelf weer moet gaan activeren. De balans moet terug. Geestelijk meer rust en lichamelijk meer beweging. 

Weer beginnen met bewegen

Hoe is het om te beginnen met bewegen na zo’n lange tijd? Nogal k*t. Daar kan ik vrij kort in zijn. Wees daarom realistisch en laat je vooral niet opjagen door de sportschool en de sporty types die daar lopen. Zij lopen er al sinds jaar en dag, dit is nog maar jouw eerste dag – en ook zij zijn ergens begonnen, net als jij.
De eerste paar keren dat ik ging, was ik degene die rustig lopend op de loopband aan het praten was met degene naast mij. Nog geen druppel zweet. De apparaten waren niet mijn favoriet en de allereerste keer dat ik ging, was ik binnen een half uur klaar met alles – wat niet klopte, want het schema was voor een uur,  maar ja ongemakkelijkheid maakt dat de tijd sneller gaat. Maar ik was wel gegaan! En daar was ik heel trots op.
Na een aantal keer sporten rond hetzelfde tijdstip heb ik een sport buddy gevonden die op hetzelfde tijdstip als mij sport. Wij voeren nu samen wat circuits uit. De laatste keer sporten voor de lockdown stond de loopband zelfs op standje rennen!

Heeft meer sporten geholpen?

Mijn motivatie om te beginnen met sporten was om de balans tussen lichaam en geest te herstellen. Of het stressverlagend werkt kan ik (nog) niet zeggen. Ik krijg een goed gevoel wanneer ik heb gesport, maar ik blijf de rest van de dag tijdens mijn werk gespannen. Ik denk ook dat daar wel meer achter zit. 
Bijna dagelijks sporten heeft zeker invloed op mijn dagelijks leven. Ik merk dat ik gezonder eet en meer zelf kook. Daarnaast rook ik minder. Psychisch vind ik sport en roken clashen met elkaar. Ik ken ook zat mensen die daar geen last van hebben en gewoon na het sporten een sigaret opsteken, dus dat is iets persoonlijk.
Een andere bijkomstigheid is dat ik meer tijd heb voor andere dingen. Normaal ben ik wel van het bankhangen en series kijken, maar sinds ik lichamelijk meer actief ben, kom ik ook sneller van de bank af. Hierdoor heb ik meer tijd te besteden aan andere dingen. 

Terug naar blog