Hoeveel tijd besteed jij aan energie gevende activiteiten?

Hoeveel tijd besteed jij aan energie gevende activiteiten?

Een dag heeft 24 uur. Ben je ooit voor jezelf nagegaan hoeveel tijd je van een dag besteed aan activiteiten die jou energie geven? Van de 24 uur gaat er bijvoorbeeld in mijn geval al 9 uur af voor slaap en 8.5 uur voor werk. (Die 30 minuten pauze tel ik niet als eigen beschikbare tijd) Eigen beschikbare tijd zie ik als tijd waarin ik zelf kan bepalen wat ik ga doen en wanneer.

Van die 24 uur gaat er dus 17.5 uur af, maar daarmee ben je er nog niet: je moet ook rekening houden met avondeten, douchen, ontbijt.. De huishoud klusjes zoals stofzuigen, schoonmaken en wassen (die je waarschijnlijk niet elke dag doet). Als je een gezin hebt komt daar ook nog zorg van de kinderen bij. Dus hoeveel tijd heb je nou echt om te besteden aan jezelf? 

Waarom is het belangrijk om te weten hoeveel tijd je hebt op een dag?

Ik kijk graag series en kijk voor ik het weet zo 4 afleveringen achter elkaar op een doordeweekse dag. In het weekend is een marathon geen uitzondering, maar aan het einde van elke dag, en al helemaal in het weekend, vraag ik mij steevast af waar de tijd toch gebleven is. Ik heb aan het eind van de dag dan niet het gevoel dat ik iets gedaan heb. Met als gevolg dat ik het gevoel heb dat ik altijd tijd te kort kom om “mijn eigen dingen” te doen. Daarom besloot ik om alle activiteiten van mijn dag bij te houden voor een week. Gewoon op een kladblokje op mijn telefoon. En wat bleek? Ik keek op een doordeweekse dag wel 3 tot 4 uur tv. Zo’n beetje al mijn vrije tijd ging op aan tv kijken. Geen wonder dat ik 10 minuten yoga filmpjes volgde in de ochtend omdat ik “niet meer tijd dan dat had” en skin care.. ‘prima maar het moet niet teveel tijd innemen hoor’. Hier moest verandering in komen!

Mijn eigen ding doen

Ik wil tijd vrij maken om “mijn eigen ding” te kunnen doen. Maar wat is dat? Wat kan ik doen in plaats van tv kijken? Sowieso wil ik niet alle tv tijd radicaal gaan schrappen, daarvoor hou ik teveel van mijn series, dus ik besloot terug te gaan naar maximaal 2 afleveringen per dag. Dit is ongeveer 1.30 uur in totaal. Nu hield ik nog 1.45 uur over. Wow! Ik ging van “waar blijft de tijd” naar “ik hou tijd over! “

Van die overgebleven tijd heb ik 1 uur voor sport gereserveerd en hou ik nog 45 minuten over. Wat doe ik daarmee? Deze besteed ik met waar ik op dat moment zin in heb. De ene keer is dat een goed boek lezen of het volgen van een online yoga les. Kan je het je voorstellen? Eerder moest ik 10 minuten yoga in mijn dag proppen en nu kan ik zo drie kwartier besteden aan yoga. En ja soms gebruik ik die 45 minuten om toch nog een extra aflevering te kijken, maar om te voorkomen dat het standaard 3 afleveringen worden mag ik deze wildcard maar 2x inzetten per week. Op deze manier met jezelf omgaan is namelijk ook self care.

Wat heeft het voor effect gehad op mijn leven

De wetenschap van waar ik mijn tijd aan besteed heeft mij geholpen om te beseffen dat, hoe lekker ik het ook vind om met een dekentje op de bank tv te liggen kijken, ik er totaal geen energie uit haal. Ik zie nu ook in hoe weinig ik bijvoorbeeld beweeg op een gemiddelde dag. Ook zie ik dat ik juist energie verspil wanneer ik in mijn vrije tijd ook passief op de bank te gaan zitten en mijn hersens uit te zetten in een poging om te ontspannen. Ik word niet gestimuleerd, geïnspireerd (oké soms wel maar ik ben nog nooit geactiveerd door tv). Hierdoor daalt mijn energielevel alleen maar verder. Nu ik beter weet wat mij energie geeft en wat juist niet, leef ik meer bewust. Ik neem bewust meer tijd voor sport, mediatie, intenties zetten en voor Remari, zonder dat ik mijn guilty pleasure (de tv) verban. Want ik weet dat ik het nooit vol zou houden als ik mij zou voornemen om helemaal geen tv meer te kijken. Door juist mijn vrije tijd te spenderen aan activiteiten waarvan ik merk dat die mij energie geven heb ik aan het einde van de dag een voldaan gevoel en dat is super fijn!

Terug naar blog