De Selfcare Mindset

De Selfcare Mindset

Selfcare is omarmd door de wereld maar wat houdt selfcare precies in? Een artikel dat ik las in 2017 sloeg wat mij betreft de spijker op de kop: selfcare is een discipline. Het is elke keer weer kiezen voor wat het beste is voor jezelf. De tv uitzetten en op tijd naar bed gaan zodat je genoeg slaap krijgt. Je sportles als een vaste afspraak zien en niet als een vrijblijvend moment. Weten waar je eigen grenzen liggen en deze bewaken.

Het zijn vaak niet de meest leuke keuzes op het moment. Een keertje niet drinken omdat je al een paar dagen achter elkaar aan de wijn hebt gezeten bijvoorbeeld. Fijn voor je lichaam, maar of jij ook altijd volledig achter de keus staat op dat moment? Like I said: discipline. 

 

Hoe zit het dan met skincare en selfcare?

Je skincare is dus maar een klein onderdeel van selfcare. Skincare is de zorg voor je huid aan de buitenkant. Gun daarbij je huid ook de beste zorg. Daarnaast kan bewust bezig zijn met skincare ook zorgen voor ontspanning en leuke momenten. Het is een manier om te ontspannen wanneer je een drukke dag hebt gehad en je lekker even wilt terugtrekken. Kortom, jezelf een moment gunnen om voor je huid te zorgen. Of dat nou een uitgebreide beauty avond is met een vriendin of je dagelijkse skincare routine van 10 minuten.

 

Wanneer je skincare ziet als tijd vrij maken voor de zorg voor je huid, sta je er wellicht meer voor open om meer aandacht te besteden dan wanneer je het ziet als een luxe moment. Het hebben van een dagelijkse skincare routine is immers ook weer een discipline. Je kiest er elke dag voor om 2x tijd vrij te maken voor de reiniging van je huid. Hoe druk je ook in de ochtend bent of weinig zin je hebt gaan het einde van de dag. Die korte 10 minuten voor jezelf van kan je toch wel opbrengen? Wat dat betreft is skincare net als sporten: na twee weken stug volhouden, kom je er ineens in. En mis je het wanneer je het een keer overslaat. 

 

Wat zijn jouw (onbewuste) overtuigingen over selfcare?

Wat zeg jij vaak tegen jezelf om goed te praten om een dag niet voor jezelf te zorgen? Te moe, te weinig tijd, geen zin, uitstelgedrag? In feite zet je de zorg voor jezelf op een lage prioriteit in je leven. Je gezicht reinigen zou standaard bij de verzorging van jezelf horen zoals je ook elke dag je tanden poetst. Het bewegen van je lichaam, goede voeding, genoeg slaap, rust, sociale contacten, jezelf elke dag een goede dag wensen, allemaal dingen waar vaak te weinig tijd voor is. Hoe dan? Dit zijn toch dingen die goed zijn voor jou. Selfcare is de zorg die jij nodig hebt als prioriteit zien. Uitzoeken wat je belangrijk vindt en daar tijd voor vrijmaken elke keer weer ook als je er geen zin in hebt. Het is even wennen, maar zodra je ermee bezig bent, wil je niet anders meer! 

 

Lifestyle verandering gaat niet over een dag ijs

Je bent er dus nog niet als je skincare als synoniem ziet aan selfcare. Dan pak je maar een klein gedeelte mee van selfcare. Selfcare werkt het beste wanneer het verweven is in je dagelijkse leven. Daarom vinden wij het belangrijk om naast skincare ook aandacht te geven aan selfcare. 

 

Laat je niet afschrikken door het woord discipline. Want skincare en selfcare zijn vooral fijne dingen om toe te voegen aan je dagelijks leven. Ja, het kost even tijd om voor jezelf na te gaan wat je nodig hebt. En het is passen en meten hoe je dit vervolgens in je leven verwerkt. Net als wanneer je begint met alles dat nieuw is, is het vooral even doorzetten in het begin. Ik geloof echt dat iedereen baat heeft om meer aan zelfzorg te doen. Het zorgt voor een beter humeur en het belangrijkste: je creëert meer momenten waar je echt lol en energie uit haalt. 

Terug naar blog