Actief dankbaar zijn

Actief dankbaar zijn

In het boek van Brené Brown “De moed van imperfectie” onderzoekt de schrijfster het concept van dankbaarheid. Ze heeft, door talloze mensen te spreken en te interviewen, een connectie gevonden tussen dankbaarheid en gelukkig zijn.

Eerder dacht ze dat mensen die gelukkig waren daardoor ook dankbaar zijn. Dat dus dankbaarheid voortvloeit uit gelukkig zijn. Tijdens haar gesprekken is ze erachter gekomen dat het juist de andere kant op werkt. Mensen die juist dankbaar zijn, zijn vaak gelukkiger.

Dit is een wezenlijk verschil, want het betekent dus dat als werkt aan dankbaarheid, je je dus gelukkiger kunt voelen. Gezien het feit dat dankbaarheid een eigenschap is die je kunt trainen, kun je dus door actief te oefenen in dankbaar zijn invloed op je geluk uitoefenen.

Het is natuurlijk niet genoeg om alleen te denken: nu ga ik dankbaar zijn. Iedereen is altijd wel ergens dankbaar voor. Het verschil tussen gewoon dankbaar zijn en actief dankbaar zijn, is dat je stilstaat bij alles waar je dankbaar voor bent. Ook dingen die je soms vanzelfsprekend vindt zoals het hebben van ouders, vrienden, een goede dag op het werk, dat kopje koffie in de ochtend, om die actief te benoemen voor jezelf. Door dit te doen, leg je de focus op wat je allemaal hebt en geloof mij het is meer dan je denkt. Hoe rot je dag ook is, ik weet zeker dat jij altijd iets kunt vinden om dankbaar voor te zijn.

 

Dankbaarheid oefenen

Natuurlijk heb ik zelf uitgeprobeerd om mijn dankbaarheid actief uit te oefenen. En wat blijkt: het maakt echt een verschil. Ik vind het zo bizar hoeveel impact je mentale status heeft op alles wat je doet. Ik begon met de “gewone” dingen om dankbaar voor te zijn zoals eerder genoemd: familie, vrienden etc. Maar al snel begin je meer in detail te treden waarom je zo dankbaar bent voor ze.

Naast dankbaarheid voor mensen, kun je ook dankbaar zijn voor iets kleins. Zo zag ik bijvoorbeeld dagelijks dingen terugkomen, zoals hoe dankbaar ik ben voor mijn bed. In eerste instantie is het dat ik dankbaar ben voor mijn bed omdat ik daar in lekker kan slapen. Maar op latere dagen heb ik bijvoorbeeld opgeschreven  “Ik ben dankbaar voor mijn bed want het geeft mij rust, ik ben blij met mijn slaapkamer, ik voel mij fijn in mijn slaapkamer. Ik vind de dekens fijn, ik vind het fijn om wakker te worden elke ochtend in mijn slaapkamer. En in het weekend vind ik het fijn om er nog even in te blijven lummelen. Ik hou ervan hoe het mijn rug ondersteund wanneer ik pijn heb door mijn ongesteldheid. Ik vind het fijn dat, als ik even bij moet komen, dat mijn bed er is. Dat ik erop kan ploffen en even niks hoef te doen. Ik hou ervan dat als ik in mijn bed lig dat mijn lichaam gelijk in de rust stand komt. ”

En waarschijnlijk zal ik over een paar dagen weer wat nieuws hebben gevonden waarom ik blij ben met mijn bed. Het zet je tot nadenken en laat je inzien waarom en op wat voor manier je dankbaar bent.

 

Wat doet het met je?

Wanneer je zo specifiek beschrijft waarom je zo dankbaar bent voor je broer, zus, tante, vriend, bed, uitzicht, noem maar op, geef je een positief signaal af naar jezelf. Je beschrijft letterlijk waar je blij van wordt, waar je dankbaar voor bent en waar je van houdt en waarom. Dit werkt door in je hersenen en dit geeft positieve stofjes af. En als je beschrijft waarom je van bepaalde mensen houdt, zijn dat allemaal lieve dingen die je opschrijft over andere mensen waardoor je indirect dus ook een signaal aan jezelf geeft dat jij de mensen om je heen liefhebt. Dankbaarheid laat de beste kant van jezelf zien. Door actief dankbaarheid te oefenen en door op te schrijven of hardop te zeggen waar je van houdt en waarvoor je dankbaar bent geef je jezelf dus ook een enorme boost. Het kan dan ook niet anders dat wanneer je actief dankbaarheid beoefent je (in elk geval op dat moment) gelukkiger bent.

Terug naar blog